موسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب
Menu
معرفي مهم‎ترين آثار فردي در قالب کتاب از پروندۀ امیرحسین فردی

امیر ادبیات انقلاب

07 خرداد 1392 11:45 | 0 نظر
Article Rating | امتیاز: 3.5 با 2 رای
امیر ادبیات انقلاب

امير ادبيات انقلاب اسلامي در عين ناباوري دوستان و آشنايان و همکارانش تنهاي‎مان گذاشت و به ديدار معشوق شتافت. قبل از مراسم تشيع استاد در حوزه هنري قدم مي‎زدم و گاه گاهي به سيل مردم، هنرمندان و مسئوليني که با ديدگاني اشکبار منتظر پيکر ايشان بودند نگاه مي‎کردم؛ در اين احوالات بودم که يکي همکاران بر شانه‎ام زد و گفت؛ حتي اين‎جا هم او را باخانواده‎اش تنها نمي‎گذارند. تا بود همه در کار و تلاش و دوري از خانواده بود و حالا هم که... 
باخودم گفتم گاهي تو تنها «فردي» هستي، در اين حال متعلقي به خودت و شايد خانواده‎اي که با آن‎ها زندگي مي‎کني؛ اما گاهي «اميري» و در صحنه‎اي از حيات خود زيست مي‎کني که چشم بسياري به دست و قلم و فکر توست؛ در حالي‎که امير دل و فکر مردمي هستي که در فرديت خود غرقند و توان تقسيم خود را ندارند؛ مي‎شوي امير حسين فردي، فردي که نه تنها در مسجد جوادالائمه، نه در ادبيات انقلاب، نه در کيهان بچه‎ها که در دل تک تک مردمي که با ارزش‎‎هاي انقلابي، اسلامي و انساني آشنا هستند جا مي‎گيرد. و چه‎کسي مي‎تواند ميان آن‎ها جدايي بيندازد. و چه‎کسي بهتر از خود او مي‎تواند از روزگاري که داشته روايت کند: 
«مادرم دوست داشت من توي روستا درس بخوانم. با دو نفر که سواد داشتند، صحبت کرد که به امير خواندن و نوشتن ياد بدهيد. نمي‎دانم کتاب از کجا گير آورديم، ولي مي‎رفتم پيش اين‎ها و به من خواندن و نوشتن ياد مي‎دادند. جالب اين‎که اول ياد گرفتم آذري بخوانم.»
او را که نمي‎شد از خواندن و نوشتن جدا کرد، پس شروع مي‎کند به نوشتن، در ابتدا از بچه‎ها نوشت و براي بچه ها: 
«تقديرم اين بود که با کار براي بچه‎‎ها شروع کردم. وقتي با بچه‎‎ها هم‎کلام مي‎شويد و براي آن‎ها چيزي مي‎نويسيد، دور ريخته نمي‎شود.»
 فردي به‎گونه‎اي جديد از گونه روستايي، در قصه کودکان دست يافته بود که باساير آثار ادبي موجود متفاوت است. از 12 کتاب تأليفي فردي براي کودکان و نوجوانان هشت کتاب يعني دو سوم آن روستايي‎اند، مضافا اين‎که سه داستان از داستان‎‎هاي کتاب «روزي که تو آمدي» نيز در روستا مي‎گذرد. از مهم‎ترين آثار ايشان در اين بخش مي‎توان به «يک مشت نقل رنگي»، «آن شب باراني»، «گلبهار و گنجشک»، «يک دنيا پروانه»، «خسته نباشي گلبهار»، «گلبهار و هزار چراغ روشن» و «کوچک جنگلي(نمايشنامه)»، عبارتند اشاره کرد. ويژگي‎‎هاي اين داستان‎ها 1 – حضور پرنگ دختران؛ 2- خانواده‎‎هاي کم اولاد؛ 3- بازگشت به روستا؛ 4- نقش پررنگ و برابر زنان؛ 5- اصالت طبيعت و 6- جايگاه ويژه حيوانات در قصه‎ها  است. 
 همچنين در بخش نوجوانان، «افسانه اصلان»، «آشيانه در مه»، «روزي که تو آمدي»، «هامون، زهکلوت، و آن حوالي(سفرنامه)»، «مهمان ملائک»، «روح الله (داستاني)»، «سياه چمن» (قصه بلند) ديگر آثار فردي است که به موضوع درو کردن زمين مي‎پردازد؛ و آن را مي‎توان داستان زمين ناميد. از ديگر شاخصه‎‎هاي آثار فردي مي‎توان به قرابت چشمگير «ادبيات توسعه» با مؤلفه‎‎هاي قصه‎‎هاي روستايي اشاره کرد؛ همچنين رابطه انسان و حيوان در قصه‎‎هاي فردي را مي‎توان فراتر از ادراک انجمن‎‎هاي حمايت از حيوانات در غرب دانست! 
 از جمله کتاب‎‎هاي مشهور امير حسين فردي رمان «اسماعيل» است؛ اين اثر که تير ماه 86 رونمايي شد، به زبان انگليسي هم ترجمه شده است. امير حسين فردي خود درباره رمان اسماعيل اين‎طور مي‎گويد: «سرتاسر اين رمان کشمکشي است ميان گرگ‎‎هاي آدم‎خوار و کساني که انقلابي، استقلال‎طلب و ضدآمريکايي هستند.» و در جايي ديگر اين‎طور بيان مي‎کند: «همين‎طور بود. آدم‎‎ها حتي ناگهان متحول مي‎شوند. مهم‎ترين دليل اين بود که مردم داشتند از درون عوض مي‎شدند. يعني به «مسجد» بيشتر اعتماد مي‎کردند تا به «کاخ جوانان». به همين دليل به دين و انقلاب گرايش پيدا کردند. خودشان بچه‎‎ها را مي‎آوردند و خيلي خوشحال بودند که چنين جمعي در مسجد هست. سعي کردم اين را در رمان «اسماعيل» نشان بدهم که چه اتفاقي افتاد. » درباره اين رمان بسيار سخن گفته و نقد نوشته‎اند و مورد استقبال مخاطبين و منتقدين قرار گرفت. به همين دليل فردي جلد دوم اسماعيل را نيز به نگارش درآورد. در جلد اول اين رمان، شخصيت اصلي داستان، شخصيتي انقلابي دارد و از دست 'گرگ‎‎هاي ساواک' به دامنه‎‎هاي سبلان (زادگاه نويسنده) مي‎رود، و در جلد دوم نيز اين شخصيت با 'گرگ‎‎هاي آدم‎خوار آمريکايي' روبه‎رو مي‎شود. 
فردي چند ماه پيش خبر داده بود که براي نگارش جلد سوم رمان اسماعيل در حال مطالعه است و به‎زودي نوشتن آن را شروع خواهد کرد. اما... 

روحش شاد و راهش پر رهرو باد  

زویا ابراهیمی

دیگر مطالب پروندۀ امیرحسین فردی:

پیام تسلیت رهبر انقلاب به مناسبت درگذشت امیرحسین فردی

قلم‌مویۀ علی داودی در سوگ فردی

نگاهي به رمان سياه چمن 

نگاهي به زندگي ادبي فردي

خاطرۀ يکي از شاگردان فردي

نگاهی به جایگاه اثرگذار فردی در ادبیات انقلاب

معرفي مهم‎ترين آثار فردي در قالب کتاب

یادداشت ناصر فیض دربارۀ مدیر پیشین مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه

گفتوگوی حامد شکوري با شاگردان و دوستان فردي

یادداشت جواد افهمی در سوگ فردی

بريده‎اي از رمان منتشر نشده «گرگ‎سالي» فردي

گفتگوی مجید اسطیری با دکتر محسن پرویز

نگاهی به رمان «اسماعیل» فردی

دیدار مرحوم فردی با رهبر انقلاب

یادداشت حامد محقق در سوگ امیرحسین فردی

یادداشتی از مسعود نوروزی در سوگ امیرحسین فردی

گفتاري از وحيد جليلي به مناسبت هفتمين روز درگذشت مرحوم اميرحسين فردي

سوگسرودی از محمدرضا ترکی برای مرحوم فردی

یادداشتی از علی داودی در سوگ امیرحسین فردی




کانال شهرستان ادب در پیام رسان ایتا کانال بله شهرستان ادب کانال تلگرام شهرستان ادب
تصاویر پیوست
  • امیر ادبیات انقلاب
امتیاز دهید:
نظرات

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.