موسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب
Menu
یادداشتی از سحر لطفعلی

خوابگرد جامعه شناس؛ نگاهی به آثار محمد محمدعلی

07 شهریور 1393 01:53 | 2 نظر
Article Rating | امتیاز: 3.23 با 13 رای
خوابگرد جامعه شناس؛ نگاهی به آثار محمد محمدعلی

شهرستان ادب: یادداشتی می‎خوانید از پژوهشگرِ گرامی خانم سحر لطفعلی بر آثار نویسنده معاصر؛ محمد محمدعلی. این یادداشت با مطالعه کتاب‎های «نقش پنهان»، «بازنشستگی و داستانهای دیگر»، «چشم دوم و داستانهای دیگر»، «دریغ از روبرو»، «از ما بهتران»، «آدم و حوا»، «مشی و مشیانه» و «جمشید و جمک» نوشته شده است.

 

محمد محمدعلی متولد سال 1327 شمسی در شهر تهران است و  از جمله نویسندگان معاصر ایرانی است. ایشان سردبیری و یا همکاریهای بسیاری با مجلات ، فصل نامهها و مطبوعات را بر عهده داشته است من جمله : فصلنامه برج ، مجلههای دنیای سخن و آدینه و ...  سال 1354 ، او نخستین کتابش را به سبک رئالیسم  درباره زندگی روستاییان فقیر نشین منتشر کرد. نه تنها در تمامی آثار وی رئالیسم جریان دارد بلکه سعی میکند از نماد گرایی ( Symbolism) در رابطه با واقعیتهای اجتماعی بهره ببرد.

قالب آثار محمد محمد علی را میتوان به سه بخش کارگری، اسطوره ای-پژوهشی و مبارزه با خرافه پردازی تقسیم بندی نمود. محمد علی در آثار کارگری خود توجه ویژهای به واقعیتهای زندگی دارد و مولفههای زندگی کارگری را به تصویر میکشد. به فرهنگ و ادبیات عامه مردم نزدیک میشود و کسب و کار و معیشت طبقه متوسط و کارگر از دغدغههای اصلی اوست.

زمان در بیشتر داستانهای محمد علی از قبل از انقلاب شروع شده و تا بعد از آن ادامه دارد و سیر تحولی شخص و جامعه را در این مسیر به تصویر میکشد. برسی جامعه شناسی نویسنده در داستانهایش هنگامیکه از مشکلات اجتماعی سخن میگوید، قبل از انقلاب رویکردی سیاسی و بعد از انقلاب رویکردی اجتماعی دارد. مکان هم در اکثر مواقع ذکر نمیشود اما بیشتر در تهران، شمال و جنوب اتفاق میافتد. شخصیتها از طبقه متوسط رو به پایین هستند و دغدغه معیشتی شان مد نظر قرار میگیرد. مسائل و مشکلات اجتماعی بیان میشود و در لابه لای داستان مسائل سیاسی هم بیان میشود علی الخصوص

 اگر زمان آن قبل از انقلاب باشد. فقر و مرگ از مولفه هایی است که در اکثر آثار محمد محمد علی نمود دارد. مهاجرت، افراد جنگ زده، کارمندی، بازنشستگی، دغدغه پست و مقام و عشق از دیگر موضوعاتی است که در آثار وی دیده میشود.

شخصیتها و کاراکترها مابه ازای بیرونی دارند و اغلب از طبقه کارگر و متوسط به پایین هستند که از شهرشان بیرون آمده و برای به دست آوردن درآمد به پایتخت مهاجرت میکنند. آنان به کارهای کارگری، پیشه وری و گاهی دست فروشی روی میآورند. از زاویهای دیگر هم میتوان این آثار را جزء ادبیات مهاجرت به شمار آورد.

سبک و سیاق داستانها آمیزهای از  رئالیسم ، مطایبه ( خوش طبعی) و اساطیری در عین حال زیبا ، رنگ به رنگ شونده و عمیق همچون شیئی بر بال فرشته نه تیری که  هوا را بشکافد.

محمدعلی به واسطه علم مردم شناسی (Mythology)  توانسته صحنهها و اشخاصی را که میخواسته است به خوبی میآفریند. اشخاص و اتفاقات به هم مربوطند و نویسنده این پیوستگی را به  کمک تدابیر اتخاذ میکند. تدابیری که میتواند مسرت بخش و یا غیرمنتظره باشد. اشخاص هم با زندگی معمول رابطه دارند و هم در فضای پیرامون خویش زیست میکنند و حوادث و رخدادهایی را از سر میگذرانند که سبب برانگیختگی و هیجان مخاطب میشوند.  نویسنده همانند یک روانشناس  مشتاق نسبت به  درد و رنج حساس است و نفس انسانی را  ارزشمند میداند و آثارش به تراژیک دست نمییابد هرچند سعی میکند بدان نزدیک شود.

از دیگر مولفههای آثار او میتوان به مرگ و مرگ خواهی و همچنین به خواب دیدن شخصیتهای داستانی اشاره کرد.

نویسنده قصد دارد با طرح مسئله " خواب دیدن "  ، در چیزی  عمیق تر از تجارب شخصیتها ، مخاطب را سهیم کند و با گفتن " خوابی دیدم "  مخاطب در خلایی از احساس و عواطف قرار میگیرد.

خوابها میتواند از نوع خواب هایی مربوط به بحران پیش آمده باشد و یا خوابی که منطقی است و تاثیرش بر مخاطب را لحاظ میکند. نویسنده رئالیسمی را برگزیده که در اکثر آثارش نفوذ دارد. مشخصه داستانها ناهمواری در سطح است  که میتواند در یک اثر دیگر عمیق و برانگیزاننده باشد. از نظر مخاطب فراز و نشیبهای بیان شده در داستان همان احساس مهیجی است که میتواند در هنگام گذر از ناهمواریها فراموش شوند. تاثیر نهایی افعال از پیش تعیین شده است و کم کم در مخاطب نمایان میشود و زمانی که فرا میرسند ، موفق هستند به عبارتی  جزئیات و دقایق اتفاقات و رویدادها ممکن

 است فراموش شوند اما تناسب  به وجود آمده ماندگار هستند.

در اکثر داستانها نویسنده با لحن شادمانهای داستان را به سرانجام میرساند که میتواند از هر تهدیدی هراس انگیزتر باشد مع الوصف جذابیتی برای مخاطب به همراه دارد. اتفاقات بر حسب توالی زمانی که با طرح داستان یکی است ، گسترش مییابد .  اعمال گذشته ی شخصیتها آنها را به هم پیوند میزند و میتواند شامل اعمالی باشد که خود شخصیتها از عواقب آن بی خبر هستند در واقع ماجرای داستان به کنجکاوی مخاطب نظر دارد و طرح داستان به خرد مخاطب توجه میکند که به خوبی در آثار نویسنده لحاظ شده است و همین درک زیبایی مخاطب را تحت تاثیر قرار میدهد تا بتواند داستان

 را در جایگاه یک کل واحد ببیند (اتفاقات پراکنده را با ریسمانی که از وجود خود اتفاقات بافته شده است را به هم پیوند میزند).

مجموعه کتابهای " روز اول عشق " که به سه کتاب آدم و حوا، مشی و مشیانه و جمشید و جمک اختصاص دارد از جمله آثار اسطورهای این نویسنده میباشد. وی در آثار اسطوره ای- پژوهشی خود کهن الگویی را مد نظر قرار داده و زندگی، تفکر، خوشی و ناخوشی، عشق ورزیدن و دیگر جنبههای دیگر بشری را به یک سبک و سیاق دانسته که در تمام ادوار و مکانها به شیوهای واحد میماند. نکته قابل توجه در این آثار این است که راوی اسطورهها شخصیت زن داستان میباشد. هبوط انسان و درد رنج و تنهایی از موضوعاتی است که در زمینه نگارش آثار اسطورهای خود بدان توجه ویژهای کرده است. نویسنده در

 این سه گانه از اطلاعات تاریخی، اسطورهای و تخیل خود مدد گرفته و این آثار را به وجود آورده است بنابراین این سه گانه نه کاملا رمان تاریخی است و نه کاملا رمان تخیلی.

در مجموعه آثار محمدعلی با انواع مختلف کارکرد زن  به عنوان سیاهی لشکر و یا در حاشیه بودن ، رو به رو نیستیم بلکه  زن یکی از شخصیتهای اصلی داستانهای ایشان  محسوب میشود و نه تنها قائل به تبعیض جنسیتی نیست بلکه با انتخاب زنانی که از تحصیلات بالایی برخوردارند آشکارا تحول شخصیتی زنان را به خوبی به تصویر میکشد. به این ترتیب در آثار خلق شده ، بین زنان و یا مردان رابطه‌ی فرادستی و فرودستی وجود ندارد.


کانال شهرستان ادب در پیام رسان ایتا کانال بله شهرستان ادب کانال تلگرام شهرستان ادب
تصاویر پیوست
  • خوابگرد جامعه شناس؛ نگاهی به آثار محمد محمدعلی
امتیاز دهید:
نظرات

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: